Kuchenne ewolucje

Wpis

środa, 22 lutego 2012

Kuchenne rewolucje

Wpierw były Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya. Oglądałam je tylko będąc w domu rodzinnym - bo u siebie nie mamy zbyt wielkiego wyboru kanałów telewizyjnych - czyli dość rzadko, zwłaszcza, odkąd BBC rozwiązało umowę z Cyfrowym Polsatem (a jeśli dobrze pamiętam, to właśnie na BBC Lifestyle było sporo programów Gordona).

Kitchen's Nightmares, z których większość widziałam w wersji brytyjskiej, a niewielką ilość w tej amerykańskiej, były typowym reality show, pełnym emocji, potęgowanych jeszcze przez dramatyczne operowanie kamerą, światłem, łzami uczestników i przekleństwami Ramsaya.

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler to kolejny polski telewizyjny program-kalka, kopiujący format z tego wielkiego Zachodu. Czy to skopiowanie jest udane, czy nie, nie mnie oceniać - za mało widziałam odcinków oryginalnych. Prawie wszystkie za to obejrzałam odcinki produkcji tefałenowskiej i mogę powiedzieć na jej temat kilka rzeczy - z zastrzeżeniem, że jest to moja własna ocena.

Jak w chyba każdym przypadku kalkowania programów, tak i tutaj da się zauważyć - co w sumie jest niezbędne kulturowo - wprowadzenie pewnych zmian, aby program był bardziej dostępny dla widza polskiego. Nie potrafię tego dokładniej wyjaśnić w tej chwili, ale ogólnie rzecz biorąc chodzi o kontekst kulturowy, o realia, w jakich osadzeni jesteśmy my - a w jakich Amerykanie czy Brytyjczycy - co odróżnia te trzy wersje programu. W sumie, jest to sprawa dość oczywista.

O wiele bardziej także swojsko brzmią dla nas nazwy potraw - kotlet schabowy, golonka, modro kapusta, rosół i tak dalej. Trudniej u nas o przegrzebki czy pierś kaczki. Sądzę po prostu, że lokale serwujące w naszym kraju dania z tych składników, raczej nie potrzebują pomocy z zewnątrz, gdyż samo to, że je serwują, stawia je (lokale) na wysokim miejscu. Mniejsza o to, czy małże świętego Jakuba są faktycznie świeże i przyrządzone w odpowiedni sposób - kto by się o to martwił, ważniejszy jest prestiż, jaki możemy zyskać opowiadając znajomym o naszej ostatniej wizycie w restauracji w Zakopanem, serwującej smakołyki z odległego czystego morza (wszystko jedno którego).

Sprawę integracji pracowników lokali gastronomicznych, które Autorzy programów rewolucjonizują, pozostawię bez komentarza - bo tu także nie mam porównania. Mogłabym wpierw przypomnieć sobie Kuchenne koszmary, oglądając fragmenty programu, np. na youtube, ale też nie do końca o porównanie obu tych wersji (a co za tym idzie - prowadzących) mi chodzi.

Łapanie owiec, przeciąganie się na łyżwach przy pomocy pora, zrywanie jabłek z drzew czy opowiadanie przed kamerą o swoich odczuciach wobec sytuacji w miejscu pracy - wszystko to, jakkolwiek sielsko czy żałośnie nie brzmi, może być wykorzystane nawet przez najlepszych speców od PR, HR i wszelkich menedżerów, konsultantów, osób, które potrafią zadbać zarówno o wizerunek firmy na zewnątrz, jak i sytuację wewnątrz niej.

Nie sądzę, aby pani Gessler na wszystkie te pomysły poprawy sytuacji w restauracjach biorących udział w "jej" programach wpadała sama, ale wierzę w to, że jest dobrym szefem, menedżerem (zarządcą? gdzie się podziały polskie słowa?), bo przecież samym posiadaniem dużych funduszy nie doszłaby do tego, co osiągnęła.

Jedną z ciekawszych spraw - i myślę, że skoro zauważyłam to jako telewidz, to nie zdradzam tu żadnych realizatorskich tajemnic tvn-u - jest ukazywanie przemiany pokazywanego programu przed i po rewolucji. Może wyda się to Wam banałem, a może jednak nie każdy to spostrzegł: otóż mam na myśli to, że restauracja przed zmianą pokazywana jest w świetle dziennym, naturalnym, kiedy jest jasno na zewnątrz i, oczywiście, taka, jaką została zastana przez twórców na początku danego epizodu.

Po rewolucji - zdjęcia robione są wieczorem, a na pewno przy świetle sztucznym, które można dowolnie kształtować i kreować (oświetleniem górnym, bocznym, dolnym, lampek, świec, zasłoniętymi oknami), z widocznymi zmianami wystroju.

Pierwsza wersja jest dość chłodna, druga natomiast wyraźnie ciepła. Nawet, jeśli rewolucja nie jest udana, to i tak widzowie udadzą się do danego lokalu, poza tym, że z ciekawości, to też dlatego, że jednak ukazana zmiana została pokazana w korzystnym świetle (dosłownie, w przenośni, specjalnie, przypadkiem...).

Ponoć - przynajmniej niektóre - programy Magdy Gessler są ustawiane. Cóż, takie są wymogi telewizji, oczekiwania telewidzów. Odrzuciwszy jednak całą tę medialną otoczkę, można się czegoś dowiedzieć o zarządzaniu restauracją, byciu dobrym kucharzem, prowadzeniu dochodowego biznesu. I nawet, jeśli dla wielu porady M.G. wydadzą się banałem, to - jak pokazuje to telewizja - dla innych mogą być panaceum na wszelakie dolegliwości.

Program Magdy Gessler będę oglądać, pomimo wszelkich zarzutów, jakie stawiają im (pani Gessler oraz programowi) krytycy, zazdrosne o sukces media, inni restauratorzy czy po prostu pełni poczucia niesprawiedliwości (wobec czego, tak w zasadzie?) odbiorcy.

Będę oglądać Kuchenne rewolucje przede wszystkim dla niewyjaśnionej dotąd mojej sympatii wobec Gospodyni programu - wyjątkowo pomijam tu całą medialność, tefałenowskość, wszelkie odhumanizowane treści i inne zarzuty.

Będę oglądać też dlatego, że nie mam wielkiego wyboru programów kulinarnych w naszym "pakiecie" telewizyjnym.


ps. Dużo mogę pisać jeszcze o takich programach (które znam), o telewizji, trochę pewnie i o innych sprawach z pogranicza jedzenia i kultury - ale może to innym razem?

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
odiprofanumvulgus
Czas publikacji:
środa, 22 lutego 2012 19:54

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość sledzik napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/02/23 21:40:37:

    no owszem, w Cyfrowym polsacie nie ma juz ani bbc ani tvn hd +1, ale skoro zmieniaja mi zawartosc pakietow to ja zmieniam operatora. wolno mi? wolno. no to paka!!

  • odiprofanumvulgus napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 20:08:58:

    a pewno, że wolno, ale to nie mój operator, więc nie mam na to wpływu ;)

  • Gość greg napisał(a) z *.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2012/04/06 09:38:41:

    program dla przyglupow i tyle w tym temacie

  • odiprofanumvulgus napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/14 12:57:54:

    Ja myślę, że raczej dla ludzi mających dystans do telewizji.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl