Kuchenne ewolucje

Wpis

niedziela, 03 czerwca 2012

Makaron z kurczakiem i warzywami




Niedługo chyba będę musiała przedstawiać swój blog, jako blog o makaronach ;) Na usprawiedliwienie monotonii dodam, że kocham makaron, a wszystkie gulasze czy sosy, o jakich piszę, można zjeść z czymś innym, jak ryż czy kasza albo po prostu z bagietką.



Standardowo najpierw poddusiłam pierś z kurczaka z cebulą i czosnkiem na oliwie. Następnie dorzuciłam do tego pokrojoną w ćwiartki cukinię i odrobinę szczypiorku, startą marchew, potem pomidory, a na końcu mieszankę sałat. Odkąd odkryłam pizzę z rukolą, czyli smak sałaty na ciepło, lubię dodawać garść zieleniny do swoich potraw.



Kiedy wszystko zmiękło doprawiłam całość solą, pieprzem indyjskim i przyprawą orientalną Kotanyi (nie pamiętam którą, ale chyba była to shoarma). Kto chciał ten na talerzu doprawiał sosem sojowym - do potrawy nie dodawałam, ponieważ zawiera on gluten, a tym razem jadła z nami mama, która jest na diecie bezglutenowej. Ja zjadłam z wyjątkowo dobrymi kolankami makaronowymi, reszta - z brązowym ryżem. W obu wersjach było równie dobre ;)



Kto nie lubi cukinii (a znam takich :P) może zamienić ją na bakłażana lub coś jeszcze innego. Jak zawsze dodam też, że przecież dobór warzyw i przypraw jest zupełnie dowolny - można to zrobić w stylu orientalnym, można po włosku czy meksykańsku. Fuzja smaków w kuchni, to przecież coś naturalnego :)

Smacznego! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
odiprofanumvulgus
Czas publikacji:
niedziela, 03 czerwca 2012 14:35

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl